Salasana unohtunut?

Tekniikan Waiheita

Tekniikan Waiheita on neljä kerta vuodessa ilmestyvä teknologian historian aikakauslehti, jota julkaisee Tekniikan Historian Seura ry.

Tekniikan Waiheita on ilmestynyt vuodesta 1983 lähtien. Se perustettiin tuolloin levittämään tietoa tekniikan ja teknologian historiasta, sekä toimimaan teknillisten museoiden äänenkannattajana. Historiatieteelliseksi aikakauslehdeksi lehti muutettiin vuonna 1994, jonka jälkeen sen sisältöjä kehitettiin aktiivisesti.

Aiemmin yksinomaan painettuna ilmestyneen lehden digitalisointi on käynnissä paraikaa. Syksyllä 2017 avattiin ensimmäinen osa lehden julkaisuarkistoa vuosilta 2005-2014 Tieteellisten seurojen valtuuston Journal.fi -palvelussa. Arkistoa tullaan täydentämään samalla kun lehden digitaalista julkaisemista kehitetään.

Mitä siitä voi lukea?

Tekniikan Waiheita -lehdessä julkaistaan historiatieteellisiä artikkeleita jotka käsittelevät tekniikan, teknologian ja teollisuuden historiaa. Suuremmat artikkelit ovat pääasiassa olleet alan päätoimisten tutkijoiden tai alan opiskelijoiden kirjoittamia tutkimuksia tai tiedonantoja. Aiheet ovat liikkuneet työväenkulttuurista yksittäisten innovaatioiden tai laajojen teknologiajärjestelmien kehityksen historiaan ja teollisuuslaitosten menneisyyden kuvaukseen.

Lehdessä esitellään myös museoiden toimintaan liittyviä uutuuksia: näyttelyitä ja museoiden toiminnan kehitystä. Lehti julkaisee tietoja alan uutuusjulkaisuista ja arvostelee esille tulevaa kirjallisuutta. Sivutilaa saavat myös tekniikan historiaa tallettavat arkistot.

Mistä sitä saa?

Lehden vanhat numerot vapaina sähköisinä kappaleina Journal.fi:ssä.

Lehti tulee jäsenetuna Tekniikan Historian Seuran jäsenille. Lehden voi myös tilata kestotilauksena liittymättä jäseneksi. Kts. Jäsenyys.

Lehti talletetaan kaikkiin suomalaisiin tieteellisiin kirjastoihin. Toimitus myy lehden vanhoja numeroita, mikäli niitä on tallella. Tekniikan Waiheita -lehden irtonumeroita myyvät mm. Heurekan tiedekeskuksen Tiedekauppa Magneetti ja Akateeminen kirjakauppa Helsingissä.

Tekniikan Waiheita Facebookissa.

ISSN 0780-5772

Lehden sivumäärä vaihtelee 52–100:n välillä.

Anna sähköpostiosoitteesi. Mikäli osoite löytyy tiedoistamme lähetämme siihen linkin uuden salasanan luontiin.